Ajax – Schalke 13/04: Målrikt i Amsterdam?

Det vankas Europa-spel och jag har fokuserat in mig i mötet i Nederländerna, där Ajax ställs mot Schalke. Bägge lagen har vunnit turneringen en gång; 1997 för Ajax respektive 1992 för Schalke. Hemmalaget Ajax är i fin form och kommer med fem vinster och en oavgjord senaste sex matcherna. Bara en förlust senaste 18 matcherna, borta mot Köpenhamn. Laget har skapat målchans på målchans senaste matcherna och har skjutit smått oss olika 220 skott totalt senaste 10 matcherna (snitt på 22 skott per match alltså). Laget är en målmaskin och har snittat 2,6 mål/hemmamatch i Eredivisie. Senaste fyra hemmamatcherna i Europa League har också genererat i snitt två mål per match från holländarna. 5 vinster av 5 möjliga hemmamatcher i årets EL har det dessutom blivit. Schalke då? Laget har haft en riktigt skakig säsong men höjts sig något efter en katastrofal inledning av Bundesliga. Laget havererar på tiondeplats för tillfället och har 3 vinster, 3 oavgjorda och 4 förluster senaste 10 matcherna. Laget ligger där de ligger mycket tack vare dåligt spel på bortaplan med endast två vinster på 13 ligamatcher. Schalke har släppt in mål i 4 raka matcher, samt i de tre senaste Europa League-matcherna. Varför väljer jag då just andra halvlek..? Jo, det beror på att jag tror Ajax kommer gå stenhårt för ytterligare ett mål så länge man inte leder med minst 2 mål. Man vet att det kommer vara viktigt att få med sig ett bra resultat från hemmaplan, och lär knappast vara överdrivet nöjda om det står 1-1/0-0/2-1 eller om man rentav ligger under. Dessutom är jag inte alltför övertygad att man får hål på Schalke tidigt i matchen. Hittar dessutom fin statistik: * Schalke släpper in 62,5% av sina mål i årets Bundesliga i andra halvlek. Speciellt sista kvarten har man haft svårt att hålla tätt. * Ajax gör 62,7% av sina mål i Eredivisie i andra halvlek. 42 mål på 30 matcher har det blivit i andra halvlek. * Ajax har gjort minst ett mål i 34 raka hemmamatcher. * Schalke har aldrig vunnit en officiell match i Holland. En oavgjord och fyra förluster är lagets facit. Ajax å andra sidan har bara förlorat en enda gång hemma mot ett tyskt lag, och detta var i Champions League’s gruppspel säsongen 11/12 (1-4 mot Dortmund). 13 vinster och en oavgjord annars. Mötet kommer för övrigt bli extra speciellt för Schalkes anfallare Klaas-Jan Huntelaar som återvänder till Amsterdam nio år efter att han lämnade klubben. 76 gjorda mål på 92 ligamatcher blev hans facit då, och 33-åringen ryktas vara på väg tillbaka i sommar. Dock lär Huntelaar få starta denna match från bänken. Ajax saknar Lasse Schone som är avstängd men kan annars mönstra ordinarie lag. Van de Beek eller De Jong förmodas ta hans plats på mittfältet. Schalke saknar kompetenta anfallaren Choupo-Moting som är skadad. Ersättaren Burgstaller har dock visat att han är att räkna med. Hittades dubbelt i målprotokollet senast mot Wolfsburg. Nyckelspelare för Ajax är enligt mig Ziyech som spelat otroligt bra på sistone och kommer vara det största hotet Schalkes fyrbackslinje. Kommer inte tveka att slå den på ytan mellan mittback-ytterback i djupled eller själv gå för avslut. 12 mål och 16 assist har mittfältaren gjort denna säsong. Detta är en kille du inte vill ha bollen rättvänd med bollen framför din backlinje. Varningstecknet är att Ajax slåss i toppen av Eredivisie – bara en poäng ifrån serieledarna Feyenoord, medan Schalkes endast kan spela för fortsatt Europa-spel. Bosz – tränare i Ajax – har dock sagt att man inte kommer prioritera något av dessa tävlingar före den andra. Känslan säger dock att någon av spelarna redan börjat kika mot helgens viktiga match mot Heerenveen. Förhoppningvis gör atmosfären på Amsterdam Arena och det faktum att laget endast är ett dubbelmöte ifrån semifinal i Europa League att man behåller skärpan och fokuserar på rätt saker. Vad tror ni, 2-1 kanske?