David Sumpter: Tur, skicklighet och slumpen

En av de frågor jag oftast får om fotboll är hur mycket av en match som är tur och hur mycket är skicklighet. Precis hur mycket av en match avgörs till sist av slumpen?

Vi vet alla hur fotbollens skicklighet kan se ut. Titta bara på Lionel Messi, Thomas Müller, Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic och Wayne Rooney. De har spelat den avgörande rollen i stora matcher flera gånger om genom åren. Deras långa och framgångsrika karriärer har mycket lite med tur att göra.

Men visst finns den inom fotbollen, både turen och oturen. Fram till i somras hade Cristiano Ronaldo aldrig vunnit en internationell turnering med sitt Portugal. Och de hade tur som inte åkte ur direkt i gruppspelet. Laget gick sedan vidare och vann hela turneringen trots att Ronaldo själv, mycket oturligt, blev skadad i ett tidigt skede av finalen.

Kanske syns slumpens betydelse inom fotbollen allra tydligast när det kommer till målchanser. Föreställ er en anfallare som kommer fri med målvakten. Om anfallaren gör mål kan det framstå som att han skickligt placerade in bollen förbi målvakten, och om målvakten räddar kan det uppfattas som att han skickligt läste av skytten.

Men med de tolkningarna missar vi att ta i beaktning att det slutgiltiga resultatet beror på oerhört små skillnader i spelarnas beslut och handling. Ett skott kan studsa in under målvakten ena gången, och andra gången lyckas han precis få en hand på bollen och rädda. Både anfallaren och målvakten är i grund och botten mycket skickliga fotbollsspelare, men resultatet av den specifika situationen kommer likväl innehålla en betydande del tur.

Hur många mål gör City mot Everton?

Vi kan alltså konstatera att det ryms både slump och skicklighet i fotbollen, men det svarar fortfarande inte på frågan; hur mycket av en match avgörs av slumpen?

För att svara på det kan vi ta matchen Manchester City – Everton på lördag som exempel. Låt oss där anta att vi tror att det är troligt att för varje mål Everton gör så gör City två. Finns det då inget element av tur inblandat så kan vi anta att Manchester City gör två mål hemma mot Everton, och att Everton gör ett mål borta mot Manchester City.

Men att sätta alla våra pengar på 2-1 till City vore inte speciellt smart, då vårt tankeexperiment ovan inte räknar med slumpfaktorn i matchen. De flesta bookies och professionella spelare använder sig i stället av en matematisk modell som kallas Poissonfördelning. Det är en modell som beräknar sannolikhet beroende på givna värden. Man börjar med en uppskattning av lagens skicklighet (i vårt fall att det är dubbelt så stor sannolikhet att City gör mål som Everton) och sedan tillämpas Poisson-modellen för att ta med slumpfaktorn (se ”Geek Box” under artikeln).

Så här ser en Poisson-simulering av lördagens match mellan Manchester City och Everton ut:

Varje rad visar sannolikheten för just det givna resultatet. Med vårt tankeexperiment i färskt minne är det första vi här lägger märke till att sannolikheten att matchen slutar just 2-1 till City bara är 10 %. Så även om vårt antagande, att det är dubbelt så sannolikt att City gör mål, är riktigt kommer vi ändå få ett annat slutresultat än 2-1 i 90 % av fallen.

Modellen förutser att City med 61 % sannolikhet kommer att vinna matchen, Everton ges 18 % chans och vi får ett oavgjort resultat i 21 % av fallen. Det är alltså 43 procentenheters skillnad mellan att City vinner och att Everton gör det, vilket ger en indikation på hur mycket av matchens utgång som kommer att avgöras av lagens skicklighet. Resterande 53 % av matchen kommer då avgöras av tur och slumpen.

Med nuvarande odds, där Manchester City står i 1.49 och Everton i 6.95 att vinna matchen, bedöms City vinna två av tre matcher mellan dem.

Jag har använt den här modellen och simuleringen för att bryta ner en match till dess beståndsdelar av tur och skicklighet. Men den stora utmaningen är förstås att bestämma exakt hur skickligt ett lag är jämfört med ett annat. Kan man säga att City är dubbelt så bra som Everton för att vi antar att de gör dubbelt så många mål i matchen, eller har NordicBet rätt när de förutspår att City vinner två av tre matcher?

I den här artikelserien kommer vi att titta på flera olika sätt att mäta ett lags skicklighet. Även om en match till 60 % handlar om tur och slumpen, kan vi bara identifiera och precisera de 40 % som avgörs av lagens och spelarnas skicklighet så skaffar vi oss ett ordentligt övertag.

 

Geek Box: Poissonfördelning

Poisson-modellen är det enklaste sättet att simulera en fotbollsmatch. Och den fungerar!Modellen baseras på idén att varje mål är oberoende av ett annat och att de således kan inträffa närsomhelst under en match. I praktiken är det ungefär så det ser ut: det finns ingen tidpunkt i en match när det är större sannolikhet att du gör mål på en målchans.

Bestäm först hur många mål, λ, du uppskattar att ett lag kommer att göra. Sannolikheten att det laget gör precis så många mål är då:

David Sumpter: Tur, skicklighet och slumpen

I vårt exempel antog vi att Manchester City skulle göra två mål. λ är alltså två. Sannolikheten att de gör tre mål blir då:

David Sumpter: Tur, skicklighet och slumpen

Parametern λ behöver inte nödvändigtvis vara ett heltal. I Manchester Citys fall kan vi räkna på att λ är 2,57 då det är deras målsnitt den här säsongen. Sannolikheten att de gör tre mål blir då:

David Sumpter: Tur, skicklighet och slumpen

Poisson-modellen är en början, men den är inte 100 % rätt. Bookies och profesionella spelare studerar även sannolikheten för att det ska bli oavgjort och ett lags fallenhet att försvara sig vid en komfortabel ledning, och mer därtill, för att finjustera modellen. Men för att ringa in sannolikheten för utgången av en match är Poisson-modellen ett bra verktyg.

/David Sumpter

Hitta alla odds på helgens Premier League-omgång här.

The post David Sumpter: Tur, skicklighet och slumpen appeared first on NordicBet Blog.