Trav är trav brukade ju Olle Goop säga. Alla lopp ska köras först är ett annat populärt uttryck. Ju fler år jag aktivt och intensivt spelat på travhästar ju närmare sanningen kommer de där uttrycken kan jag känna. Optimisten blir realisten liksom och man blir mer och mer ödmjuk när man förstår vad som krävs för att vara en vinnare i längden.Tänkte i detta inlägg köra några generella spelråd i syfte att försöka bli en bättre spelare.

Money management.

Jag har själv bokfört alla mina v/p spel i november månad som jag gjorde förr i tiden. Jag tycker det är bra att göra det med jämna mellanrum för att analysera sig själv, men utan att överanalysera det hela förstås. Viktigt är att ta reda på styrkorna och kanske framförallt, se vilka som är mina svagheter vilket drar ner mitt return of investment, ROI. Disciplin är verkligen nyckelordet när det gäller spel för det finns så många fallgropar. När jag precis haft ”missflyt” brukar inte mitt humör vara på topp, och då är risken större för ett ”spontanlir” eller snarare eller ”ilsklir”. Alltså att spel och insatsmodellen – eller money management som det fint heter – ruckas en aning. Jag kör fasta belopp på spelinsatser men visst händer det fortfarande att något spel går lite utanför ramen. Hur bra feeling man än har är det ju bara ett spel i mängden, som ytterligare ett steg i maratonloppet typ. Rimligt är att insatserna som spelas ligger mellan 2-5% av spelkassan.

Min statistik i november har inte varit så lysande. Av 41 lagda spel har bara 12 suttit, vilket varit för lite med tanke på oddsintervallet jag oftast spelat till. Av de 12 som suttit har 8 varit ”klara” och med klara menar jag då att ingen tur var inblandad. Dvs hästen vann lätt och analysen var korrekt. Av övriga fyra vinstspel fanns det (minst) en gnutta tur med i bilden, och tur behöver man ju ha, i alla fall inte otur. Fast lite marginal skadar inte heller. Igår spikade jag Greenbank inom V64-spelet på Färjestad i mina Travnet-tipsen och när den direkt satt i ledningen kändes det bra. Men då fick en kusk för sig att ta ut sin häst från tredje invändigt och sätta press på ledaren med sin 60-oddsare. Det kunde förstås fällt mitt spel men nu gick det vägen i alla fall. Nu var detta ett lärlingslopp vilket ökar på risken för sådana manöver men det kan ju hända sådana saker även när proffsen kör.

Jobba med spets på bra banor

Fallgropar är inte så kul att prata om, det är roligare att se möjligheter. Att läsa av vem som ska spetsa i ett travlopp är ibland tidskrävande och svårt men är oftast den röda tråden i mina vinstspel. 6/12 vinstspel i november har varit spetsvinnare. Grunden till det är logisk. Spets med bra häst och kusk vinner ju rätt ofta travlopp då kusken sällan blir överfallen och eftersom hästarna är flockdjur så springer de som bekant inte så gärna förbi varandra. En grej som jag ofta brukar läsa av är hur banans beskaffenhet är under en tävlingsdag. Ett bra exempel på det var Eskilstunas Breeders’ Crown helg. På lördagen gick inte täthästarna alls som de brukade, och ändå körde många kuskar lika hårt som vanligt för att nå tät. Trots att de precis varit ute och rimligtvis borde märkt att innerspåret inte fungerat optimalt. På söndagen gick det däremot att ta betalt på spetshästarna igen. Som Flemming Jensen sade en gång i telefonluren ”ni spelare har koll på det mesta, utom hur banorna är”. Att stämma av banans beskaffenhet blir allt viktigare den här årstiden.

Med tanke på svårigheten att hitta en vinnare får jag allt svårare att höra snack som ”årets bästa vinnare”, ”helt stenklar” och ”bara vinner”. Givetvis behöver de flesta mer eller mindre sälja sina tips, det har jag stor erfarenhet av, men ofta täpps truten igen när man öppnar näbben för stort. Digitala travtips som ser det mesta i vitt eller svart blir rätt tröttsamt om man är seriös i sitt spelande. Att skriva ut bedömd vinstchans och nämna vilket odds du vill spela till så ges tipset mycket mer förtroende och trovärdighet. En självklarhet kan tyckas.

Tänka utanför boxen

Förut gick det att ta betalt på ett videoband ingen hade tillgång till. Idag är det betydligt svårare med ett publikt lopparkiv som täcker in de flesta lopp. För att vara unik gäller det då att kika upp något lopp utanför Sverige som inte alla enkelt kan ta del av. Kan vara ett lopp som körts i Tyskland, Italien eller Danmark. Går sedan loppet utanför de största – ofta sönderanalyserade – streckspelen kan det vara en större chans att få riktigt bra betalt. Sök svårfunna prestationer på video alltså.

Travfakta kan ju också vara en ”oddsdödare” när det står ”mkt bra avsl” i senaste starten på atg.se. Då är ju risken stor att de som jobbar i spelsäljarkanalen också har snappat upp intrycket och då är det ju totalt kört. Det spelar då ingen roll om den hästen vinner, oddset måste i längden vara större än vinstchansen för att man ska klara sig på att placera vadet. Stå över hetshästar om du spelar till rörliga odds alltså.

Utrustningen har blivit allt viktigare och i takt med att skoinfon blivit publik och alltmer korrekt så har det unika mer övergått till att ha koll på vilken vagn som används. I lördags inom V75-spelet var det Mack Dragan som skulle köras med jänkarvagn för första gången. Det gav bra effekt och förvånande nog betalade ändå hästen ut 7 ggr på vinnarspelet och DD ihop med suveräne favoriten Cyber Lane fina 20 ggr. Jag tycker de privata nätbolagen blivit allt bättre på att undvika bjudodds och istället dyker de minst lika ofta upp på ATG då hetset slagit helt fel. Det gäller nog att tänka ”vilken häst hetsas det för mycket på och vilken annan häst blir då spelvärd” när gänget trumpetar allt för högt. Väldigt många verkar istället vänta på kommandosignalen från sändningen och följa strömmen mot ett underodds. Ett märkligt fenomen det där att många inte verkar vilja tänka själva. Tänk själv och skit i andra alltså Analysera dina spel med råd från proffset Stefan Jönsson

Spelstrategi

Vad som krånglar till det för att angripa ATG:s vinnarodds är att de flesta spelar så sent att det är svårt att kunna mäta ut var överoddsen hamnar och spela ett sådant med säkerhet. Uppdateringen av oddset har heller inte fungerat tillfredsställande och sedan är ju omsättningen alltför låg i många lopp. Att spela ett överodds på en lunchpålle eller en saxbana fem minuter före start går ju knappast, det är därför säkrare att hålla sig till fasta odds i loppen med låg omsättning. Fasta nätodds till luncherna är bra, förutsatt att man har tillgång till ”friska” spelkonton förstås…

Dessa råd är främst riktade mot V/P spelet som jag fortfarande har en förkärlek till. Ju färre lopp och händelser ju lättare är det att ha koll på att vinna såväl kontinuerligt som långsiktigt.

Det känns tröttsamt med alla jackpotar som blir inom V64-spelet då inte ens hälften av pengarna som omsatts då betalas ut. Det var jackpot igår och blev en ny till idag då 6 rätt ”bara” orkade upp i 553 kr igår. Lite slentrianmässigt satsar vi max 2000 kr på Travnet och flerkuponger känns oftare som ett bättre alternativ.

Igår var det kanske inte så dålig utdelning egentligen med 1383 kr på V6 (x 2,5) där ”streckson” rankade in på ynka fyra rader (2-1-1-1-1-2). När jag var stammis på Jägersro spelade alla på bordet varsitt 60 kr V5-förslag där vinsterna sedan delades vilket. Hade jag spelat en flerbong på det viset igår hade det kunnat bli en fin 20-oddsare istället för nettominus. Att vikta insatserna rätt sett till svårighetsgraden är en konst men ger fler möjligheter inom streckspelen då de flesta nog spelar i stort sett samma belopp hela tiden.

Jag kommer helt klart prova fler system med flerkuponger till V64-spelet i mina kommande Travnet-tips. Ibland fördelar jag insatsen 50/50 mellan ett större system och flerkupongen. Två lax i insats på en kupong ger faktiskt inte mycket större chans att vinna en storvinst än med en insats på en lax på en kupong.

Lite tankar kring spelandet, vi kämpar!

/Jönsson