Förslag för framtida spelmarknad del1.

Intressant är att kommande vecka i Almedalen så satsas det miljontals kronor av spelföretagen, politiska partier, tankesmedjor för att synas, skapa opinion, skapa relation. Men INGEN har ens tänkt tanken att SPELARNA, KUNDEN ska komma till tals.

Förslag för framtida spelmarknad del1.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nåväl: Förutsättningarna för en kommande spelkoncession är ytterst speciella:

Staten vill knappast förlora intäkter på 6,5 miljarder kronor .

Hästsporten vill inte förlora intäkter på 1,6 miljarder

Svenska Spel har egentligen ingen åsikt, enär det är staten som äger Svenska spel, utan det är Svenska Spels personal som har åsikter, samt i bästa fall torgför Statens åsikter, men helt övertygad är jag sällan.

Folklotterierna har åsikter, enär dom i dag är frälse, det vill säga skattebefriade. Här finns det dock stora förändringar att göra, postkodlotteriet bör tex knappast få förlängt avtal på samma premisser som andra lotterier enär en försvinnande liten del går till välgörande ändamål. Likaså de partipolitiska lotterierna ska inte heller få förlängt tillstånd, enär det knappast är att anse såsom välgörande ändamål.

Internationella spelbolag( kommer benämnas bookies i texten)  har åsikter, för de vill verka på samma villkor som monopolföretagen, men inte betala den abnorma skatt som varit legio. De vill gärna ha kakan, men också äta den.

 

 

 

 

 

 

0lika organisationer har åsikter, mer eller mindre adekvata, men i bästa fall tex för problemspelarnas bästa.

Många viljor, inte alltid med gemensamma intressen, enär det ena kostar den andra parten någon form av skada , speciellt om någon sida blir ensidig.

Vi börjar med Staten: 

Statens problematik är att staten vill ha så mycket pengar som det överhuvudtaget är möjligt, utan att få kritik för att vara girig och därmed löpa gatlopp för att problemspelarnas pengar inte luktar. Detta är det största problemet, som ATG inte verkar vara medvetna om, men bookies som  sedan länge varit involverade på marknader som ständigt förändrats, har bergkoll.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Staten har ett jätteproblem med ATG, enär ATG försörjer hästsporten, och därmed 30 000 arbetstillfällen och till stor del småskaliga jordbruk och glesbygdsföretag. Således kan ett ATG som tappar intäkter, långsiktigt bli ett jätteproblem för staten, vilket dessvärre ATG inte tagit fasta på . Hästsporten måste skyndsamt skriva ett kompendium, gärna doktorsavhandling som klarlägger den socialkonomiska påverkan som hästsporten har i Sverige. Det är RÄCKER INTE med att mumla om 30 000 arbetstillfällen och öppna landskap. 

Staten gav restaurangnäringen sänkt moms, till en uppskattat kostnad a 5 miljarder per år, den gav boknäringen sänkt moms, staten har fortfarande inte beskattat finansbranscherna med omsättningsskatt. Således kan det gå om övertygande argument framförs att ge även  hästsporten en sänkt skattebörda, och detta är fullständigt nödvändigt för att överhuvudtaget försöka genomföra en seriös spelomreglering. För ATGs intäkter KOMMER minska hur man än vänder på steken, enär spelskatten kommer sänkas och således finns det ingen tårta i form av 35% skatt att slicka i sig smulorna från, utan kakan blir mindre, och därmed även ATGs andel därav.

Staten får helt enkelt precis som all annan utförsäljning av sina företag, nöja sig med att få ett engångsbelopp genom börsnotering av  Svenska Spel, som utan tvekan bör kunna ge många miljarder och med 4,7 miljarder i årsvinst, trots sällsynt misskött företag, så även vid konkurransutsättning bör Svenska Spel vara värt mellan 40-80 miljarder.

Därutöver kommer koncessionrättigheterna inbringa flera hundra miljoner per år till Staten.

Utöver detta kan en spelskatt påläggas, naturligtvis på tottonettot för koncessionsköparna, men totoskatten får inte vara alltför diger, då kommer intresset minska bland bookies, och således konkurrensen minska och staten anklagas för otillbörlig påverkan av EU, att kunderna(spelarna) dessutom skadas är i statens öga möjligen sekundärt, men ofrånkomligt om alltför hög statlig spelskatt blir pålagd.

Förutom dessa intäkter, så kommer ju även spelföretagens anställda i Sverige inbringa nya skatteintäkter, som tidigare inte alltid varit fallet enär spelverksamhet i form av rena kontorsjobb kan ha funnits i Sverige, men ingen form av spelinvolverade tjänster har spelföretagen kunnat etablera i Sverige. Således skapas det såväl nya jobb, som nya skatteintäkter. Kan med fördel också förläggas med extra skattelättnader på Gotland?

Staten kommer INTE över lång sikt kunna erhålla lika strålande intäkter från spelet som historiskt, MEN det är moderniseringens pris. Det finns inget alternativ enär en omreglering måste ske av spelet. Men ingen ide att gråta över den mjölk som spills, den kommer inte förfaras

 

 

 

 

 

 

 

 

Staten bör således omfördela dagens börda, där ATGs får verka UTAN dagens bruttoomsättningsskatt a 35%, utan erhålla samma förutsättningar som de bookies som ska få verka i Sverige. Detta ger hästsporten direkt en skattelättnad på många hundra miljoner, vilket naturligtvis ökad konkurrens från bookies kommer att äta upp DELVIS men inte fullständigt.

Hur hög ska en statlig tottonettobeskattning vara ?

Här är nästkommande problematik. Totonettobeskattningen får ej vara onödigt betungande, för då blir den totala spelskatten onödigt betungande, och därvid kommer bookies tappa intresset för att verka i Sverige, enär nackdelarna kommer överväga fördelarna med koncession. Spelskatten påverkar inte hur många spelförstörda vi får i Sverige, det är spelformerna som påverkar detta. Därutöver är det spelregulatorn, Lotteriinspektionens uppgift att övervaka spelet, och tillse att bästa möjliga spelskyddsåtgärder existerar SAMT används.  Naturligtvis ska någon procent av tottonettot oavkortat gå till forskning och behandling av och om spelmissbruk, detta ska inte läggas på kommuner och landsting såsom i dag sker(skulle ge ca 150miljoner per år till missbruksvård och spelmissbruksforskning.

Men ska en spelomreglering få verkan, så kan inte den totala spelskatten bli betydligt högre än internationella spelföretags, och därvidlag kan inte ATGs ide om minimibeskattning på 10% någonsin vara aktuell. Procentsatsen är fullt aktuell när det gäller totospel, men fullständigt verklighetsfrämmande när det gäller sportspel och helt inaktuell när det gäller casino/Slots.

Således kan Hästspelens totala beskattning uppgå till såsom maximalt 20%, dvs för de stora V-spelen, där alla aktörer får sälja spelen, men till en kostnad som ATG stipulerar. Spelen med färre kombinationer och lägre vinstmöjligheter, som i dag har en beskattning på 20-25%, bör sänkas till 10-15%. Vilket är internationell standard. De stora V-spelen är intressantare för Bookies att sälja än att själva försöka konkurrera inom, enär det finns en kritisk storlek på spelpoolen som svårligen uppnås utan stora kostnader för bookies. Vilket gör att ATG kan sälja provisionsbaserat genom bookies och därmed nå nya kunder utan egen kostnad.

Hur högt totonettobeskattningen från staten bör vara, kan jag dessvärre inte svara på, enär jag saknar korrekta tottonettosiffror från bookies svenska kunder, och kan därmed inte beräkna den totala marknaden, och därmed Statens möjliga intäkter.

Men de totala intäkterna från spel kan aldrig i framtiden uppgå till dagens 6,5 miljarder, utan rimligen på sin höjd kanske 2 miljarder per år. Staten får dels ersättning från börsnoteringen av Svenska Spel, dels genom koncessionsförsäljning, dels genom totonettobeskattning, , dels genom beskattning av skapade arbetstillfällen.

En försiktig uppskattning av  totonettobeskattningen kan vara 15 % , dvs ATG skulle få betala med ett totonetto på 3,7miljarder, 550 milj  i skatt istället för dagens 1,5 miljarder. (DOCK EN STOR HÖFTNING) Lägg därtill till en kostnad för att köpa spelkoncession så kan staten erhålla ca 600milj per år från ATG.

Med ett totonetto i från övriga spelbolag på uppskattningsvis 10 miljarder som är verksamma i Sverige, och således får betala 15% i skatt, skulle staten erhålla 1,5 miljarder ytterligare och utöver detta koncessionsavgifterna som vi kan uppskatta totalt till ca 200 miljoner(finns liknande priser i Europa)

Således skulle staten erhålla ca 2,4 miljarder per år i intäkter från spel, oräknat ett antal nya arbetstillfällen som skapas, som i sin tur kommer alstra intäkter för staten. Samt hästsporten kommer få alla möjligheter att överleva.

Slutsummering:

Staten erhåller ca 40-80 miljarder i intäkter från börsnotering av Svenska Spel.

Staten erhåller ca 2,2 miljarder per år genom beskattning av totonettot från de spelbolag som köpt spelkoncession beräknat på 15% av totonettot

Staten erhåller ca 200 miljoner per år genom försäljning av spelkoncessioner

Bookies skapar flera 100 nya arbetstillfällen som i sin tur skapar intäkter till staten.

Hästsporten kommer blomstra och skapa nya arbetstillfällen , framförallt i glesbyggd samt  ge en reel möjlighet även för mindre gårdar att överleva.

OBS: Del2 som tar upp ATGs förutsättningar mer ingående kommer på Tisdag:

The post Förslag för framtida spelmarknad del1. appeared first on Gamblers vardag.