Inför V75 lördag: ”Hon är som en Terrier i träningen – bra spik”

Hon gjorde sitt livs lopp när hon vann i V75 senast.
Nu är Örbäckens Cruella arg som en Terrier i träningen och Claes Svensson tror på en ny V75-seger.
– Hon blir svår att rå på och jag tycker att det är en bra spik, säger han.
Solvalla är värd för veckans V75-omgång och i gulddivisionen ska Maharajah ut och vässa formen i hopp om en ny start i Prix d’Amerique.
Men en annan häst som också har hittat toppformen i vinter är Örbäckens Cruella. Efter att ha tagit tre raka segrar och en fjärdeplats i V75 i Helsingfors, svarade hon senast för en strålande insats när hon vann V75 på Axevalla.
– Det är det bästa loppet hon har gjort. Hon fick press och tvingades till ett stentufft förstavarv och normalt ska hon väl inte stå hem som hon gjorde. Jag var säker på att Nougat Ås skulle vinna 100 kvar men hon bara sträckte på sig, säger Claes Svensson.
– Hästen har gjort flera jättebra lopp tidigare också, men det är lätt att glänsa mot billigt motstånd och den här gången var det stenhårt emot. Hon visade verkligen bra skalle.
Hur har hästen varit i träningen efteråt?
– Hon har gått två lätta jobb på rakbanan och Marie som kör henne har varit mycket nöjd. Marie säger att hon känns som en Terrier och är jättearg på de andra hästarna och springer med öronen bakåt och kämpar i jobben. Allt verkar bra och hon har inte tagit någon skada av senaste tuffa loppet i alla fall.
Örbäckens Cruella har alltid varit bra, men känns det inte som att hon har utvecklats ytterligare och blivit ett par snäpp bättre i vinter?
– Jo, jag tycker att hon har blivit ännu bättre i höst och vinter. Efter starten på Mantorp, där hon vann från dödens, har hon gått kanonbra i varje start. Visst har hon gått bra innan också men nu har hon tävlat ännu bättre.
Har ni förändrat något eller gjort något speciellt med hästen?
– Nej, vi har inte gjort så jättemycket. Vi har ändrat lite i utrustningen och plockat bort lite skydd vilket gör att hon rör sig lite friare än tidigare. Men mycket tror jag är att hon trivs med livet för dagen. Hon får mycket omvårdnad av min sambo Marie som tar hand om henne väldigt bra. Hästen visar det genom att ge tillbaka och tävla bra, menar Claes Svensson.

”Inte tuffare den här gången”
Örbäckens Cruella har fått spår fyra bakom bilen i V75-2. Hur ser du på uppgiften?
– Hon har bra spår igen och motståndet är i alla fall inte tuffare den här gången än senast. Hon möter bara ston nu och de bästa stona har inte visat någon toppform på slutet. Sedan har vi en sådan som Opportunity som ju inte har startat på länge heller.
– Jag är naturligtvis väldigt optimistisk inför det här loppet. Jag spikade henne i tipset Fem tippar V75 och med de förutsättningar som är så tycker jag att det är en bra spik. Jag har svårt att tro att vi får svar om ledningen efter en bit och det är mycket som talar för att hon sitter i spets efter femhundra meter. Sedan blir hon svår att rå på, det såg vi ju senast, säger Claes Svensson.
Du lyckliggjorde en spelare vid namn Johan Jonsson från Nacka senast när ni vann. Han hade spikat Örbäckens Cruella och tog hem 2,6 miljoner kronor på V75. Han uttalade sig i en intervju efteråt att du skulle få en fin present. Har det dykt upp något ännu?
– Ja, ha, ha, han hörde av sig och tackade. Det var ingen jag hade pratat med tidigare och det var naturligtvis trevligt när han ringde. Han sa att han skulle komma till Solvalla nu på lördag så vi får se vad det blir.
Till sist; hur går det själv med dina flyttplaner? Var det inte på tal tidigare att du skulle flytta från Mantorp och bli Vaggeryds-tränare?
– Ja, meningen är att vi ska sälja gården i Söderköping och flytta till mina svärföräldrars gård som ligger utanför Lekeryd. Planen är att flytta dit till sommaren men om vi sedan hinner lösa allt till dess återstår att se. Vi ska sälja vår gård här först och bygga nytt där och det är inget som är klart ännu förrän alla papper är påskrivna.
– Jag har inte marknadsfört min gård ännu och hittills inte jobbat så hårt med det mer än att den finns ute till försäljning hos en mäklare. Vi väntar lite tills det blir bättre väder och innan dess är det inte så lätt att marknadsföra den. Vi får se om flytten blir till sommaren eller längre fram.

Michael Carlsson

Tags:,