ATGs mediaroll 12 år i backspegeln

Fick ett intressant uppslag av alltid begåvade ” @McnultyTheWire ! på twitter.

Det är en intervju med Remy Nilsson samt främst Niclas Andersson på Kanal75, året är 2002.

Många intressanta detaljer kommer fram, som i dag skulle anses såsom ”affärshemligheter” om man frågar Hans Skarplöth eller Johan Lindberg på ST.

Denna passus tex från 2002

”TV4-sändningar lockar stor publik

Sändningarna i TV4 har blivit en stor succé.

Mellan 250 000 och 600 000 svenskar brukar se programmen, varav många spelar på hästar vilket givetvis glädjer Kanal 75s ägare ATG.

De många tittarna gör å andra sidan att TV4 kan sälja reklam, vilket gläder kanalens storägare familjen Bonnier.

Avtalet med TV4 har nyligen förlängts i tre år och dessutom utökats till att även gälla ett program på söndagar.

– För TV4 är det här mycket värt. Vi står ju i stort sett för allt – produktion, sändningsrättigheter och så vidare. Vid många andra sportevenemang måste TV4 bekosta både produktionen och sändningsrättigheter, säger Niclas Andersson. ”

OBSERVERA att Skarplöth slår sig för bröstet, för han påstår att v75sammandraget når upp till 200 000 som bäst på lördagarna i dag.

Det finns många fantastiska oneliners i texten, där man påminns om hur mediasamhället har förändrats på 15 år. 

Volvo producerar trafikprogram i TV.
Socialdemokraterna svarar för tidningarnas politikbevakning.
En omöjlighet?
Inte inom travsporten

”Hans uppgifter är att spendera pengar. 130 miljoner kronor per år. – Egentligen kan vilken idiot som helst klara det här jobbet. Jag behöver inte dra in en enda krona, säger han och ler”. Niclas Andersson  !!!

Gränserna mellan journalistik, information och PR blir allt mer oklara, säger Niclas Andersson. !! ( Utvecklingen förskräcker)

Den svenska trav- och galoppsporten har framför allt under 80- och 90-talen skaffat sig ett rikstäckande medieutrymme som i sin omfattning inte har någon motsvarighet i något annat land i världen”.

– Idén är att vi ska arbeta så journalistiskt som möjligt och att våra produkter ska vara gratis, säger Niclas Andersson

Lika självklart är det, enligt Robert Okpu, att de anställda på kanalens redaktion är journalister, medlemmar i Journalistförbundet och absolut inte några PR-tjänstemän. – Det här är inte någon reklamverksamhet. Vi skriver kritiskt, säger Robert Okpu och visar en färsk artikel där en av tränarna på Täby Galopp går till häftigt angrepp mot banan.

Chefen Niclas Andersson gillar jämförelsen med TT. Samtidigt erkänner han att han inte riktigt förstår varför så många dagstidningar tar in materialet. – Om någon frågar brukar jag säga att jag jobbar i mediebranschen. När jag började här ringde jag SJF och sa att jag ville gå ur förbundet. Jag tyckte inte att det gick ihop att vara chefredaktör för Kanal 75 och samtidigt vara medlem i SJF.

Under förra året spelade svenska folket på hästar för 10,7 miljarder kronor, vilket är nästan detsamma som 2 000 kronor per vuxen svensk. (12 år senare spelas det för 12.2 miljarder ) 

ATGs VD Bengt Jönsson säger att han i stort är nöjd med mediernas bevakning av travsporten.– Ibland kan det dock bli för stor fokusering på spelet. Vi vill att det skrivs mer om själva sporten och vill att en landsortstidning hellre tar in en artikel från oss som handlar om Stig H Johansson än en TT-artikel om ”Svennis”.

 

– Sportjournalistiken stinker! Den är alltför ofta bara speglande och sällan kritiskt granskande. Ofta är sportjournalisterna lika glada eller ledsna som idrottsutövarna över sportresultaten. Största problem med sin sportbevakning har TV. Mona Saarinen

Vilket/vilka anser du vara sportjournalistikens uppdrag?

Gunilla Högfeldt, chefredaktör Östgöta-Corren

– Bevaka, belysa och granska idrotten och alla dess yttringar, från tävling och träning till ekonomi och samhällsansvar.

( Dagens mediavärld ser som bekant något annorlunda ut, inte minst inom hästsporten) 

Åke Stolt, sportchef Sydsvenska Dagbladet

– Rapportera nyheter, gräva i oegentligheter, referera och recensera matcher och evenemang, ge service åt läsarna, beskriva bakgrunder och samband, kommentera, underhålla, roa, provocera och väcka debatt. Det finns (bör finnas) samma ingredienser i sportjournalistik som i all annan journalistik.

Företag/idrottsorganisationer erbjuder med jämna mellanrum media fri publicering av text och bild (om företagets/idrottsorganisationers verksamhet). Vilken är din inställning till publicering av sådant material?

Åke Stolt, sportchef Sydsvenska Dagbladet– Vi använder inte sådant material. Möjligen med undantag för en strikt enkät från ATG där fem kuskar tippar V75.

Lars Östling, sportchef Aftonbladet– Vi publicerar aldrig sånt material. Vi vill själva stå för allt som publiceras i tidningen.

Ulf Wallin, universitetslektor JMG.

– Ett otyg. Initiativet till artiklar bör alltid komma från redaktionen. Tyvärr börjar delar av idrottsrörelsen att alltmer likna skivbranschen, som vill styra all publicitet, t ex när stjärnorna “ska göra press”.  ( Här är det någon som har klart för sig varåt det barkade)

Överhuvudtaget är det frapperande hur mediavärlden har förändrats, hur det journalistiska uppdraget förvanskats på 12 år inom ALL MEDIA 

Uppgifterna hämtade från journalisten.se  http://www.journalisten.se/nyheter/travets-mediehus-far-fler-att-spela

 

 

 

 

The post ATGs mediaroll 12 år i backspegeln appeared first on Gamblers vardag.