ATGs spelutveckling oroar

Något är fundamentalt fel hos ATG, för samtliga spel som utvecklats under Skarplöths tid har bevisligen inte renderat i ökade nettointäkter. Hästsportens prismedel har inte ökat, lika lite har resultatet ökat.

Det enda som de facto har ökat, är kostnaderna , såväl för personal, som media, men också i otaliga investeringar som bär dålig frukt i förhållande till framtagningskostnaderna.

Då har jag likväl inte beräknat sportens kostnader i 2a hand, med flaxande av starttider, med anpassning för PÅSTÅDDA nödvändiga hänsyn till spelets bästa, vilket bevisligen inneburit ett 50% publiktapp på fem år, och ungefär lika stort tapp av såväl amatörsport som hästantal .

Hans Skarplöth beskylls ofta för att SPELOPTIMERING är hans käpphäst, men stämmer det med verkligheten.?

V86 har körts i fyra år, till oerhört ökade kostnaderna genom saxbaneförfarandet , först efter att man infört ”tillsammansspel” så gick omsättningen upp över 20milj i snitt, men totalomsättningen per speldag är inte högre än 1995 när Solvalla ensam körde RiksV5 med Benny Haag (badmössan) och Sven Melander( Rulle)

V64 har det dribblats med ett antal gånger , med olika starttider, V64 grand Slam osv , likväl visar det ingen omsättningsökning.

DD tappar allt mer spel för var dag som går, och dör tveklöst sotdöden.

Trio finns numer i samtliga lopp, vilket innebär att Vinnare och platsspelet tappar omsättning och istället genererar det tre olika spelpooler som dräneras allt mer.

V3 är saligen bortglömt, liksom V5 och V65.

V75 har ökat från 50 tävlingsdagar till 72 i år, och då är det oräknat 25 omgångar med

V75grandslam som öppnade på 26 miljoner, men omsatte förra söndagen 15 miljoner och dagens 12,6 miljoner, samtidigt som DD dräneras ytterligare. Sålunda visar det sig att V75gs heller inte är den succe som ATG så väl behöver, vilket är helt naturligt när man startade med 10 hästar max i startfälten, med ordinarie 20-30 000 i förstapriser och därmed svaga startfält.

Top 7 visade sig motsvara alla förutsägelser, ett fullkomligt vettlöst spel, upplagt på ett sanslöst uruselt sätt, direkt i mot ALL kunskap som finns om spelutveckling, förhoppningen om att locka nya kunder och därmed friska pengar, till oerhört höga mediakostnader kom helt på skam, omsättningen 2016 var 75miljoner och snittomsättningen för ögonblicket är 3,5 miljoner, mot förväntade 8-10 miljoner per spelomgång.

Boost visade sig vara en kalkon av samma epidemiska mått som Top7, där det utlovades 50% vinståterbetalning i reklamen och kommunikationen med konsumenter, vilket såväl jag som travronden påvisade inte kunde vara högre än 35% och omsättningen under 2016 uppgick 163 milj, mot förväntade 500milj, men delade endast ut 32% i vinståterbetalning. Omsättningen sjunker som en sten dessutom.

Virtuella Hästar har kostat enormt med pengar i mediakostnader, men då spelet är erbarmligt uselt grafiskt, och tråkigare än att se målarfärg torka, så tappar spelet naturligtvis allt snabbare omsättning, 2016 omsatte spelet 126 miljoner, mot förväntade 500milj . Som inte nog med pengar slängts i detta svarta hål, så anställdes två bedrövliga clowner för att ytterligare spä på kostnadsflödet , hur räknade man in denna kostnad?

Totalt gav de tre nya spelen som skulle infria pokalåret följande under 2016:

Boost : 111milj

Virtuella Hästar : 27milj

Top7: 26milj

Således: 164 milj brutto, då ska avräknas utvecklingskostnader som är okända, mediakostnader som är svårberäknade för enskilda spel, men totala mediakostnadsökningen är 37% ( 61miljoner) för 2016. Då ATG påstår att omsättningen i Sverige är högre än någonsin, så stämmer det naturligtvis , likväl har kostnaderna överstigit intäkterna och sålunda är det ebberöds bank, ATG har KÖPT spelomsättningsökningen dyrt genom ökade massmediala kostnader, ökad personal.

Dessutom har Skarplöth ökat kostnaderna genom allt större produktionskostnader av såväl vardagstrav som ondagar, lördagar och söndagar, men positioneringssystem som haltar betänkligt, med ny tv-studio som kostat enorma summor, med SHLavtal på 88 miljoner kr, osv osv i en lång rad av kostnadsökningar, som dessvärre inte har motiverats av ökade intäkter i samma grad.

Man bör betänka att varje investerad krona är en skattad krona, medans intäkterna endast är ca 19% av omsättningen på spelet (förutom Boost som är rena rånet av kunderna där intäkterna är 46% på omsättning) det innebär att varje investerad krona måste generera 5,20 i ökad omsättning för att bära sig.

Slutledning: De sistlidna innovationerna som ATG utformat, positioneringssystem,  SHL-Sponsringen, Rikshästarna, Top7, Virtuella Hästar, Boost, V64gs, V75gs har samtliga varit negativa för hästsportens intäkter, vilket är orsaken till ATGs existens.

ATGs spelutveckling oroar

Det finns i högsta grad orsak att ifrågasätta såväl kompetensen i ATGs ledning, som i rekryterandet av spelutveckling, i reklam/media utveckling , men dessvärre också i grundläggande såsom atg.se som har enorma problem med funktionerna, där det ständigt förekommer problem. Där enormt långa underhållsavstängningar är legio, vilket hämmar analyserna av kommande speldagar, med insättningsproblem, med problem att visa lopp då sajten laggar osv osv.

Positivt: Lopparkivet funkar bättre än någonsin, samt nya information där vagntyper är utomordentligt, liksom att barfotainformationen blir allt bättre. BRA DÄR ! 

Tyvärr för hästsportens vidkommande måste jag säga att Skarplöth dessvärre varit speldecimerande sedan sin tillkomst, där kostnaderna kommer finnas kvar långt efter att hans gärning är till ända.

Lösning: Den enda tänkbara lösningen är att särskilja ATG från hästsporten, införa hästsportens kostnader på samma rad som Statlig spelskatt, så att först dras statlig spelskatt a 35%, sedan hästsportens behov a 45%, därefter kan ATG använda kvarvarande 30% till att täcka spelets kostnader, räcker inte det får ATG skära ner sina kostnader!

Prismedel måste upp i 1,2 miljarder per år, och enda möjligheten till detta är INTE endast genom spelutveckling, utan huvudsakligen genom besparingar hos såväl ATG som ST. Avyttra mediabolagen, avyttra sedan ATG , ta in de ca 20miljarder eller mer som en börsnotering kan ge, och bygg om det antal banor som ska bli framtida spelcentrum, där poker, sportspel och hästspel kan samsas under samma tak, i samarbete med de största och mest initiativrika spelbolagen.

 

 

The post ATGs spelutveckling oroar appeared first on Gamblers vardag.