Förslag för framtida spelmarknad del1.

Intressant är att kommande vecka i Almedalen så satsas det miljontals kronor av spelföretagen, politiska partier, tankesmedjor för att synas, skapa opinion, skapa relation. Men INGEN har ens tänkt tanken att SPELARNA, KUNDEN ska komma till tals.

Förslag för framtida spelmarknad del1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nåväl: Förutsättningarna för en kommande spelkoncession är ytterst speciella:

Staten vill knappast förlora intäkter på 6,5 miljarder kronor .

Hästsporten vill inte förlora intäkter på 1,6 miljarder

Svenska Spel har egentligen ingen åsikt, enär det är staten som äger Svenska spel, utan det är Svenska Spels personal som har åsikter, samt i bästa fall torgför Statens åsikter, men helt övertygad är jag sällan.

Folklotterierna har åsikter, enär dom i dag är frälse, det vill säga skattebefriade. Här finns det dock klara förändringar att göra, postkodlotteriet bör tex knappast få förlängt avtal på samma premisser som andra lotterier enär en försvinnande liten del går till välgörande ändamål. Likaså de partipolitiska lotterierna ska inte heller få förlängt tillstånd, enär det knappast är att anse såsom välgörande ändamål.

Internationella spelbolag( kommer benämnas bookies i texten)  har åsikter, för de vill verka på samma villkor som monopolföretagen, men inte betala den abnorma skatt som varit legio. De vill gärna ha kakan, men också äta den.

 

 

 

 

 

 

 

 

Olika organisationer har åsikter, mer eller mindre adekvata, men i bästa fall tex för problemspelarnas bästa.

Många viljor, inte alltid med gemensamma intressen, enär det ena kostar den andra parten någon form av skada , speciellt om någon sida blir ensidig.

Vi börjar med Staten: 

Statens problematik är att staten vill ha så mycket pengar som det överhuvudtaget är möjligt, utan att få kritik för att vara girig och därmed löpa gatlopp för att problemspelarnas pengar inte luktar. Detta är det största problemet, som ATG inte verkar vara medvetna om, men bookies som  sedan länge varit involverade på marknader som ständigt förändrats, har bergkoll.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Staten har ett jätteproblem med ATG, enär ATG försörjer hästsporten, och därmed 30 000 arbetstillfällen och till stor del småskaliga jordbruk och glesbygdsföretag. Således kan ett ATG som tappar intäkter, långsiktigt bli ett jätteproblem för staten, vilket dessvärre ATG inte tagit fasta på . Hästsporten måste skyndsamt skriva ett kompendium, gärna doktorsavhandling som klarlägger alla de socioekonomiska påverkan som hästsporten har i Sverige. Det är INTE nog med att mumla om 30 000 arbetstillfällen och öppna landskap. 

Staten gav restaurangnäringen sänkt moms, till en uppskattat kostnad a 5 miljarder per år, den gav boknäringen sänkt moms, staten har fortfarande inte beskattat finansbranscherna med omsättningsskatt. Således finns det fog OM man ger Staten nog med argument att även ge hästsporten en sänkt skattebörda, och detta är fullständigt nödvändigt för att överhuvudtaget försöka genomföra en seriös omreglering. För ATGs intäkter KOMMER minska hur man än vänder på steken, enär spelskatten kommer sänkas och således finns det ingen tårta i form av 35% skatt att slicka i sig smulorna från, utan kakan blir mindre, och därmed även ATGs andel därav.

 

Staten får helt enkelt precis som all annan utförsäljning av sina företag, nöja sig med att få ett engångsbelopp genom börsnotering av  Svenska Spel, som utan tvekan bör kunna ge många miljarder och med 4,7 miljarder i årsvinst, trots sällsynt misskött företag, så även vid konkurransutsättning bör Svenska Spel vara värt mellan 40-80 miljarder.

Därutöver kommer koncessionrättigheterna inbringa flera hundra miljoner per år till Staten.

Utöver detta kan en spelskatt påläggas, naturligtvis på tottonettot för koncessionsköparna, men denna får inte vara alltför diger, då kommer intresset minska bland bookies, och således konkurrensen minska och statens intäkt sjunka, att kunderna(spelarna) dessutom skadas är i statens öga möjligen sekundärt, men ofrånkomligt om alltför hög statlig spelskatt blir pålagd.

Förutom dessa intäkter, så kommer ju även såpelföretagens anställda i Sverige inbringa nya skatteintäkter, som tidigare inte alltid varit fallet enär spelverksamhet i form av rena kontorsjobb kan ha funnits i Sverige, men ingen form av spelinvolverade tjänster har spelföretagen kunnat etablera i Sverige. Således skapas det såväl nya jobb, som nya skatteintäkter. Kan med fördel också förläggas med extra skattelättnader på Gotland?

Staten kommer INTE över lång sikt kunna erhålla lika strålande intäkter från spelet som historiskt, MEN det är moderniseringens pris. Det finns inget alternativ enär en omreglering måste ske av spelet. Men ingen ide att gråta över den mjölk som spills, den kommer inte förfaras  del 2 kommer där jag tar upp Svenska Spel i morgon.

The post Förslag för framtida spelmarknad del1. appeared first on Gamblers vardag.