Glenn Strömberg tippar Champions League-grupperna: De här lagen går vidare

MANCHESTER. Malmö FF fick en rolig och inte helt omöjlig grupp i Champions League. Visst ska man kunna ta några sköna poäng.

Här är min syn på grupperna i Champions League 2014/2015:

Grupp A: Atletico Madrid, Juventus, Olympiakos, Malmö FF. Ur Malmös synvinkel ska man ta denna lottning med ett skönt leende. Ur publik- eller svenskt håll hade jag gärna haft stora lag, som ändå inte är av monsterklass. Och det fick MFF. Atletico Madrid spelade final i Champions League i maj, men har tapppat mängder av spelare. Juventus har historia och tradition och spelar på underbar arena, en klubb med ambitioner, men man är inte klara i satsningen. Olympiakos har varit med länge i gruppspelssammanhang och är ett lag som MFF kan störa. En kul och bra lottning för MFF. Vidare: Atletico Madrid och Juventus.

Grupp B: Real Madrid, Basel, Liverpool, Ludogorets Razgrad. Detta är en tvålagsgrupp på förhand, men se upp med Basel, som kan störa de stora lagen och man har slagit ut Manchester United tidigare. Ludogorets får härliga publikmatcher, precis som MFF. Liverpool bäddar redan för matchen mot Real Madrid på Anfield i oktober. Liverpool har mött Real tre gånger och aldrig släppt in ett mål. Kuriosa som de engelska tidningarna säkert kommer att påminna om. Vidare: Real Madrid och Liverpool.

Grupp C: Benfica, Zenit St Petersburg, Bayer Leverkusen, Monaco. Detta är kanske Dödens Grupp, utan den otroliga kvaliteten. Men det är en djävulskt tuff grupp där alla är hyfsat nöjda, inte minst Monaco i fjärde potten – även om Monaco inte ser ut att ha samma satsning som tidigare. En rolig och tät grupp där sista omgången avgör. Vidare: Benfica och Bayer Leverkusen.

Grupp D: Arsenal, Borussia Dortmund, Galatasaray, Anderlecht. And here we go again eller? Arsenal mot Dortmund och ett nytt turkiskt lag. Jag börjar bli lite trött på det här. Säkert Wenger också. Men Arsenal har mött turkiska lag nio gånger genom åren i europacuperna och aldrig förlorat, förutom i uefacupfinalen efter straffar 2000. Detta ska vara en tvålagsgrupp till slut. Galatasaray kan störa, men Anderlecht räcker inte till. Till sist ska det vara en ganska enkel resa för Arsenal och Dortmund. Vidare: Arsenal och Borussia Dortmund.

Grupp E: Bayern Munchen, Manchester City, CSKA Moskva, Roma. Direkt vid lottningen kändes detta som en av de tuffaste grupperna genom tiderna i Champions League. För den här gruppen känns j-t tuff. Lite trist att Bayern och City också möts igen. Roma är verkligen på väg upp och det kommer att bli tufft för lagen att spela i Rom. Garcia bygger ett intressant lag. CSKA har ett bra lag men är det sämsta laget i den här gruppen. Det är aldrig kul att spela som bortalag i kylan i Moskva men Bayern och Citya ska fixa biffen. Vidare: Bayern Munchen och Manchester City.

Grupp F: Barcelona, Paris St-Germain, Ajax, APOEL Nicosia. Detta är ett riktigt tvåhästarsrace. APOEL jublar såklart över att få möta storlagen. Ajax jagar vidare med ett ungt lag, men kan inte störa Barca och PSG. Enkelt för Zlatan. Vidare: Barcelona och PSG.

Grupp G: Chelsea, Schalke, Sporting Lissabon, Maribor. Detta är en grupp där alla lagen är jättenöjda med lottningen. Alla vet att man har ett storlag att tampas med, Chelsea, och man känner att man har chansen mot de andra lagen. Schalke känns inte helt säkert som tvåa i gruppen. Sporting kan ta andraplatsen. På väg uppåt. Vidare: Chelsea och Sporting Lissabon.

Grupp H: Porto, Shakhtar Donetsk, Athletic Bilbao, BATE Borisov. Påminner lite om grupp C där det är ruskigt svårt att plocka fram vilka två lag som går vidare. Alla lagen är ganska nöjda med lottningen och känner att man har chansen. BATE kan röra lagen hemma. Bilbao är tuffa hemma i Baskien. Hur kommer det att se ut i Donetsk och vilka kan röra Porto borta? Frågor som söker svar i en kanske inte glansfull men likafullt intressant och jämn grupp. Vidare: Porto och Athletic Bilbao.

Det om det. Nu väntar vi på första avspark, den 16 september.

– Glenn Strömberg

SPELA PÅ FOTBOLLEN – HÄR ÄR ODDSEN