Hästsporten inför kommande koncessionförhandlingar

Staten har länge beskattat hästsporten gränslöst hårt, orsaken är svårbegriplig  enär det är kontraproduktivt .

För det första beskattas atg med 11 kr per omsatt 100kr, dvs 11% på bruttoomsättningen.

På Nettoomsättningen gör detta 11kr av 30 (takeout dvs totala spelskatten är i snitt 30kr)

Statens skatt motsvarar således 36,6% av nettoomsättningen.

ATGs andel är 6kr ( 20%)

Sportens andel är 13kr(43%)

Man bör ha i åtanke att Staten utöver 1,5 miljarder i årliga intäkter från hästsporten, också erhåller en inte föraktlig intäkt i form av moms och skatter på de 30 000 arbetstillfällen hästsporten generar, samt momsutfallet från dessa aktörer handel och leverne  inbringar. 

Att dessa 30 000 personer dessutom utgör en ryggrad för servicenäringen i glesbygd samt håller de i 1000tals år betade ängarna öppna, samt är den sista bevarade småbrukarnas enda möjlighet till fortlevnad är ytterligare ett argument för att statens skatteuttag är oförsvarbart.

 

Danmarks nya koncession ger staten rätt att beskatta spelet oavsett sportform med 20% av nettomsättningen och detta har påvisats vara alltför tung skattebörda för att vara effektiv långsiktigt och hästsporten ser dessutom en klart minskad intäkt framledes i Danmark.

England ska  inför från årskiftet nya koncessionsregler, där icke licensägande i ENGLAND, således alltså inte maltalicensierade eller övriga EU är täckande, utan det krävs ENGELSK licens för att få verka  på brittiska öarna. Dock anser många av de ”asiatiska spelbolagen” som håller lägst takeout på marknaden detta för ohållbart och har således flyttat sina kontor och kommer förbjuda brittiska medborgare att spela i framtiden. Det är en naturlig reaktion, enär vinsten för de Asiatiska bolagen blir försumbar enär takeout  sällan är över 2,5% på bruttoomsättningen. (Pinnacles, Sbobet, osv)

England tar ut 15% i skatt på nettoomsättningen. 

BOS har  låtit revisionsbolaget PWC genomföra en utvärdering av skattescenarier för att fastställa den bästa modellen vid  omreglering av onlinespel i Sverige. De jämförde tre nivåer för skatt på nettoomsättningen, 20, 15 , 10 procent. Deras slutsats är skattesats på 10 procent på sikt leder till både högst kanalisering, dvs  andel av spelandet och högst skatteintäkter. Utfallet sämre med 15 procents skatt och betydligt sämre med en skattesats om 20 procent.

Frankrike har en mer differentierad beskattning: 

7,5 procent av bruttoomsättningen på vadhållning på sport och en sportspelsskatt
på 1-2 procent samt 1,8 procent för sociala avgifter,
4,6 procent av bruttoomsättningen på vadhållning på hästar, med ytterligare
en skatt på 1,8 procent för sociala avgifter,
• 2 procent av bruttoomsättningen på turneringspoker, och
• 0,9 euro per giv i cash poker.

 

Som synes är den svenska modellen där staten tar 11% (jämför Frankrikes 4,6% +1,8%) fruktansvärt hög, även om Frankrikes uttag på bruttoomsättningen anses vara omöjlig att möta för internationella bookies och således har allt färre sökt eller behållit sin licens i Frankrike.

Att hästsporten  anser sig  ha gjort en bra förhandling med staten 2013, påvisas av siffrorna ovan vara ett rent skämt. Hästsportens förhandlare har helt enkelt i sedvanlig ordning varit alltför usel utbildade i omvärldsanalys samt fullständigt nonchalerat opinionsbildandet och detta har varit hästsportens största problem under hela 2000talet. 

Samtliga aktörer inom hästsporten måste inse att enda möjligheten för en fortsatt överlevnad vid koncessionförhandlingarna under 2015-16 är ett konstruktivt och ihärdigt opinionsbildande samt att hästsportens förhandlare måste  vara utbildade för sitt uppdrag.

Det är dessvärre hela Sveriges framtida utveckling av hästsporten som bestäms närmsta åren. 

Det råder dock ingen som helst tvekan om att statens skatteuttag är MINST dubbelt så högt som motiverat och detta bör kunna åtgärdas under 2015 INNAN koncessionförhandlingar inleds.

En sänkning av statens skatteuttag till 6,4 % motsvarande Franska förhållanden skulle innebära 700 miljoner mer till hästsporten per år! Det är en betydligt säkrare och tveklöst framkomligare väg än virtuella hästar och lotterier! 

Skulle en förändring motsvarande Engelskt statligt skatteuttag komma till stånd, skulle statens andel bli 15% på 4,5 miljarder, dvs 675 miljoner och således skulle hästsporten få 825 miljoner mer än i dag. 

Av ovanstående skäl bör två saker göras omgående:

1: En socialekonomisk genomgång av hur en standardhästgård , säg 30 hästar, tre anställda samt tre hushåll med några barn osv. Hur denna gård påverkar stat,landsting och kommun samt hur mycket pengar som omsätts totalt genom alla ringar som påverkas av denna gård. Hur många fler årsarbeten vidhålls och skapas genom att hästsporten fortlever. Hur mycket totala skatteintäkter och momsintäkter generar en hästgård totalt indirekt och direkt. Vad skulle det kosta om samhället i stort om hästgårdar läggs ner, samt hur mycket skulle det tillföra samhället om hästsporten skulle ges bättre möjligheter?

Avsätt någon miljon för denna avhandling, för detta är enda möjligheten att påvisa för politiker vilken inverkan hästsporten har på Sverige i stort och smått.

2: De som nu ska föra hästsportens talan, måste förberedas långsiktigt och därför redan nu åka runt Europa, bygga kontaktnät och erhålla en djupare kunskap än vad som hitintills varit fallit för de som företrätt hästsporten historiskt. Det krävs en djup kunskap om internationellt spel, såväl sportspel, casino och poker, men även hur de olika ländernas försök att förändra spelpolitiken utfallit, samt vad som kan anses vara plausibelt för Svenska förhållanden. Kan man inte mer än de man förhandlar med, så förlorar man förhandlingarna, svårare än så är det inte.

Ovanstående måste anses vara den viktigaste investeringen för hästsporten kortsiktigt och vara av absolut prioritet för dess organisationer , för inverkan långsiktigt är klart överskådlig och därför enkel att beräkna. Blir inte framtida koncessioner beslutade på korrekta faktaunderlag kommer aldrig hästsporten frodas, oavsett omsättningstillväxt. 

The English Gambling Commission:

http://www.gamblingcommission.gov.uk

Lotteriinspektionens Omvärldsrapport från maj 2014:

http://www.lotteriinspektionen.se/Documents/Externa%20dokument/Omvärldsrapport_regeringsuppdrag_2014.pdf

De av riksdagen antagna spelpolitiska målen finns återgivna på regeringens hemsida:

http://www.regeringen.se/sb/d/5820

PwCs rapport om skattemodeller för en omreglering hittas på:

http://bos.nu/studier/

The post Hästsporten inför kommande koncessionförhandlingar appeared first on Gamblers vardag.

Tags: