Idrottsrörelsens språksatsning ska lära nyanlända svenska

Visby 2016-11-24

I dag släpps boken Sportsvenska för invandrare – ett annorlunda läromedel framtaget för att lära nyanlända och asylsökande svenska. Målet är att göra lärandet mer lustfyllt med hjälp av idrottens termer och samtidigt ge grundläggande kunskaper om fem av landets mest populära idrotter. Bakom projektet står Svenska Spel, fem idrottsförbund och utbildningsföretagen Lernia och ABF Stockholm. 

– Genom detta initiativ får vi möjlighet att välkomna ännu fler till den svenska idrottsfamiljen. Vi hoppas att engagerade föreningar och människor i hela Sverige tar hjälp av boken för att hjälpa nyanlända. Mångfald och inkluderande arbete är idrottsrörelsens fundament, säger Christer Thelin, vd Svenska Handbollförbundet.

Sportsvenska för invandrare vänder sig främst till nyanlända och asylsökande i Sverige, men också till andra som vill lära sig svenska. Ambitionen är att hela idrottsrörelsen ska kunna använda materialet i deras arbete med att inkludera de som är nya i Sverige. Materialet har tagits fram i samarbete med SFI-lärare på utbildningsföretaget Lernia och kommer användas inom Lernias och ABF Stockholms SFI-verksamheter runtom i landet. Boken går också att beställa kostnadsfritt för skolor, föreningar, organisationer och privatpersoner.

– Många av våra elever är idrottsintresserade och vi ser Sportsvenska för invandrare som ett sätt att göra lärandet både enklare och roligare – såväl när det gäller det svenska språket som kulturen. Det ska bli mycket spännande att använda boken i undervisningen, säger Ozan Cagatay, rektor på Lernia i Stockholm.

Initiativet till projektet kommer från Svenska Spel och drivs tillsammans med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Innebandyförbundet och Svenska Bandyförbundet.

– Idrottsrörelsen är ett föredöme för hela samhället när det gäller mångfaldsarbete och integration –nu vill vi hjälpa dem att bli ännu bättre. Därför har vi tillsammans tagit fram läroboken för att inspirera och hjälpa föreningarna i deras arbete, säger Lennart Käll, vd Svenska Spel.

Om Sportsvenska för invandrare 
Projektet är ett initiativ från Svenska Spel och drivs i samarbete med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Innebandyförbundet och Svenska Bandyförbundet, och tillsammans med Lernia och ABF Stockholm. Syftet med satsningen är att underlätta för nyanlända och asylsökande att lära sig svenska.

Kontakt 
För frågor kontakta Johan Söderkvist, Svenska Spel, tel. 070-245 31 15.
johan.soderkvist@svenskaspel.se 

Bilder på boken: http://bit.ly/Sportsvenska

För mer information: www.sportsvenska.se.