Jackpotfonderingar är inte lönsamma för hästsporten

V75,v86,v65,V64 har samtliga 65% vinståterbetalning på omsättningen.

När jackpot sker där högsta eller lägsta vinstgruppen inte betalas ut, så innebär det att 40% inte betalas tillbaka till spelarna av den totala vinståterbetalningen. Således vid 100mkr omsättning är vinståterbetalningen 65mkr, om det blir jackpot återbetalas 60% av dessa- 39mkr och 26mkr går till jackpoten. (Det ger 39%  vinståterbetalning )

När det blir dubbeljackpot så båda lägsta vinstgrupperna inte återbetalas, avgår 60% till jackpotten (39mkr) och 40% av vinstpotten återbetalas-dvs 26mkr(ger 26% vinståterbetalning)

De som ALLTID blir lidande vid jackpotförfarande är spelarna med lägre insatser och system, för de som grupp har större vinstandel i lägre vinstgrupper, medans större system med högre insatser har högre andel i högsta vinstgruppen.

Vid jackpot brukar omsättningen stiga något, ca 20% mot en normalomgång på V75, dvs normal omsättning en lördag är ca 80mkr, vanlig jackpot ca 100mkr, dubbeljackpot ca 110mkr.

ATG har nu samlat 20% från alla jackpots sedan 20januari , totalt 43mkr till dags dato.

Med dagens insamlade pott samt totalomsättningens påspädning med ca 33mkr gissningsvis(oms ca 130mkr) blir det runt 77mkr i 7rättspotten samt 16 för 6r och 33mkr för 5r, totalt 126mkr. Vinståterbetalning på ca 97% .

Bruttointäkt i morgon till ATG med en omsättning på ca 130mkr blir ca 45mkr, till skillnad mot en vanlig lördagsomgång med 80mkr som alstrar 28mkr. Det innebär att de totalt 43mkr som sparats under totalt 69dagar inte skulle ha alstrat mer än 17mkr till hästsporten.

Det hade således räckt med att de ihopsamlade 43mkr hade omsatts EN GÅNG(netto +15mkr med 65% vinståterbetalning) för att ge ungefär bruttointäkt som denna ihopsamlade jackpot ger till ATG.

Det absolut tydligaste och enklast sättet att räkna på hur lönsamt det är med en superjackpot för ATG är att beräkna vinståterbetalningen till spelarna, ju högre marginal, desto högre intäkt för ATG.

Vinståterbetalningen utan jackpot är 65% på omsättningen

Vinståterbetalningen på Superjackpots är mellan 95-105%.

Det innebär helt enkelt att jackpot är lönsamt för spelarna för omsättningen ökar inte i paritet med de pengarna som redan är beskattade från tidigare omgångar, således blir det en allt sämre affär för varje vecka som ATG håller spelarnas vinstmedel fonderade.

SÅ varför gör ATG detta?

1: Det ger ökad media

2:Det KAN ge fler nya spelare

3: SPEKULATION: ATG/Skarplöth framförallt vill ha en rekordomsättning att stoltsera med i CV, och möjligheten att ensam rad utbetalar 80mkr till vinnaren och slå ett vinstrekord. Detta är något som också kan användas i framtida pressmatrial samt mediaexponering.

Problemen: 

1: Det ger bevisligen inte ökade intäkter till ATG, vilket är ATGs uppgift . Det är direkt olönsamt att fondera spelarnas vinstmedel under tid. 

2: De små spelarnas andel av vinstmedel blir ännu lägre vid jackpots, vilket gör att deras kassa urholkas och genererar även lägre spelomsättning EFTER jackpotten fallit ut.

3: Jackpot skapar en osund dynamik , då toppvinsterna blir så formidabelt höga att risken för korrupt spel ökar markant.

4: Riskerna för problemspelare ökar avsevärt, då media exponerar toppvinsterna på ett helt annat sätt än vid ordinarie spel på hästar.

5: Då småspelarnas vinster på lägsta antal rätt allt oftare fonderas till jackpots och superjackpots, så tenderar de att tröttna på att spela, för deras vinster fryses inne. Således riskerar ATG att förlora pyramidens bas som utgör plattformen för det vardagliga spelet.

6: Då superjackpots gör det extremt lönsamt för professionella investerare att spela enormt stora system, så är riskerna uppenbar att pengarna sedan inte kommer in i spelets omlopp igen, vilket annars är fallet utan jackpots, där småvinsterna ständigt omsätts nästa dag, nästa vecka.

7: Risken för att storvinsterna går utomlands, till länder som lotteriinspektionen inte kan kontrollera spelsäkerheten och där ATG överlåter kontrollen till samarbetspartnern.

8: Risken för penningtvätt ökar markant vid superjackpots.

The post Jackpotfonderingar är inte lönsamma för hästsporten appeared first on Gamblers vardag.