Tung slutspelspremiär för Jokerit

Jokerits väg till succé i KHL-slutspelet blev lite längre på fredagskvällen. Trots 2-0-ledning i det första mötet mot Dinamo Minsk blev det förlust. Matt Ellison avgjorde med sitt 3-2-mål 12.17 in på förlängningen.

Fredagskvällens första slutspelsmatch var en match som bjöd på flera ansikten.

Jokerit inledde starkt och dominerade den första perioden klart. Minsk arbetade sig successivt in i matchen i den andra perioden och var sen det bättre laget i den tredje perioden. Det var dock mindre än nio minuter kvar av ordinarie tid innan laget lyckades spräcka Henrik Karlssons nolla. Ryan Vesce, misslyckad värvning av Skellefteå för två säsonger sedan, styrde in reduceringen och kvitteringen kom med 1.27 av ordinarie speltid.

Jokerits coach Erkka Westerlund tyckte att hans lag blivit passivt i tredje perioden och det är bara att hålla med.

I förlängningen dominerade Jokerit stort. 13-4 i skott speglar hur det såg ut på isen och hemmalaget fick dessutom spela fem mot tre i hela 1.37 utan att kunna avgöra.

När man missar sådana möjligheter brukar det straffa sig – och det var precis vad som hände. Dinamo Minsk avgjorde efter en mycket snyggt anfall där pucken gick som på ett snöre från backen Nick Bailen till Charles Linglet och vidade till Ellison som hade helt öppet mål.

Vad måste Jokerit förbättra?

Först och främst spelet i numerärt överläge. Ska man gå långt i ett slutspel får man inte slarva bort ett sånt läge som man fick i förlängningen när man fick spela med två man mer i över en och en halv minut. Spelet blev alldeles för omständigt och pucktempot alldeles för lågt då.

Kedjan med Tommi Mäki, Riku Hahl och Eetu Pöysti, laget fjärde, var den som överraskade mest. Speciellt i inledning och det var också den som var på isen när Atte Ohtamaa sköt ledningsmålet. Kedjan med Linus Omark, Steve Moses och Petr Koukal blixtrade till då och då. Koukal gjorde Jokerits andra mål för kvällen och kedjan hade bud på fler mål. I de övriga två kedjorna finns mer att få ut.

Hur är Jokerits form?

Det är inte utan att man måste sätta ett litet frågetecken kring Jokerits form. Laget vann bara en av de sju avslutande matcherna i grundserien under ordinarie tid, men besegrade Medvescak efter straffar och Slovan Bratislava efter förlängning. Båda dessa lag var dock långt ifrån att gå till slutspel och ville mest att säsongen skulle vara över.

Och nu med förlust i starten av slutspelet gör att det är lätt att undra lite över lagets form.

Kommer Minsk att orka?

Minsk sliter hårt på en handfull spelare. Mest speltid i går hade backarna Nick Bailen med 32.24 och Lucas Krajicek med 28.03. Kommer de att orka med tanke på att lagen ska spela fyra matcher inom loppet av bara fem dagar?

Det är förstås tveksamt. Ju längre denna slutspelsserie pågår desto mer borde den tala till Jokerits fördel med tanke på att man har fler spelare att gå runt på.

Vad bör man tänka på inför match 2?

Minsks coach Lubomir Pakovic sa att hans lag kom till Helsingfors för att försöka ”sno” en av de två inledande matcherna i playoffserien. Det finns alltså en stor risk, eller chans beroende på hur man ser det, att laget känner sig ganska nöjda.

Jokerit å sin sida måste vinna för att inte hamna i ett läge där fortsättningen är lika brant som mördarbacken i Falun.

Trots resultatet i första matchen ligger det nära till hands att tro att Jokerit ska kunna ta hem lördagens match. 1,70 ger Jokerit och den som vill vara ännu lite djärvare kanske även kan ta sig en funderare på om handikappoddset kan vara något.

Alla odds på Jokerits match i eftermiddag hittar du här nedan.